Digitale Fotografie Vakantie

Canon R5 test

Canon is er bijna
Geschreven: 21 oktober 2023
Mijn grootste bezwaar ten opzichte van Canon begint aardig opgeruimd te raken. Het dynamisch bereik. Ik zit daar al zeker 14 jaar over te miepen, te klagen en te zeuren, maar het is echt nu veel en veel beter geworden. En daarmee is een groot deel van mijn bevindingen over de Canon R5 meteen uitgelegd.

Niet dat er niets meer uitgelegd hoeft te worden, maar het gaat meer en meer over details. Details die wel belangrijk zijn omdat het in het geval van een R5 wel om een aanschaf gaat van 4000 euro. Voor zoveel geld mag je wel het een en ander verwachten.
Stacks Image 122

Dynamisch bereik

En zoals gebruikelijk ga ik meteen dieper in op het dynamisch bereik van de Canon R5. Volgens het bedrijf wat gespecialiseerd is in testen van onder andere beeldsensoren DXO Mark scoort de R5 een 14.6 stop dynamisch bereik. Dat is heel erg goed. De hoogste in de gemeten waarden is een Hasselblad X1DC met 14.8 stop dynamisch bereik. Dat scheelt maar 0.2 stop en dat is niet veel.

Het gekke is dat in de praktijk je dit niet terugziet. Het is wederom weer zo typisch Canon hard. En dan fotograferen we al op stand Neutraal en niet meer op standaard, wat je absoluut niet als standaard stand dient te gebruiken. De stand standaard maakt het alleen maar onnodig nog harder. Binnen de stand Neutraal werk je dan vaak met verlaagd contrast om een beetje in de buurt te komen van bijvoorbeeld een Nikon Z7 of Z6. De Z8 laat ik buiten deze bespreking. Dat haalt de R5 niet. Mede omdat de Nikon Z8 een superieur ADL systeem heeft waarmee zwarten en dan bedoel ik diep zwarten heel makkelijk opgehelderd kunnen worden. Datzelfde heeft Canon met AOL, maar dat systeem voor het ophelderen van zwarten werkt niet zo geweldig goed. Minder effectief vergeleken met Nikon en Sony.

Wel heeft Canon in de derde pagina van haar menu goed verborgen een functie clarity. Nu gebruiken vele fabrikanten deze functie, maar bijna iedere fabrikant gebruikt het anders maar noemt het wel clarity. Bij Canon werkt het bijna als een Nikon ADL. Daarmee worden de gemaakte foto's zoveel zachter en fijner om naar te kijken. Doortekening komt ineens overal de foto in. Jammer dat het zover weggestopt is in het menu. Het hoort eigenlijk in de kleurstand zelf te zitten. Zodat je er altijd direct bijkan. Misschien komt dat nog in de toekomst.

Op mijn wensenlijstje zou ook staan een verbeterde versie van de AOL. Die is niet meer van deze tijd. Kijk eens wat Nikon doet met de Z8 en leer daarvan Canon.

De foto die je hieronder ziet is gemaakt met de Canon R5. Mooie foto. En prima werk van de cursist. Dit was al later in de week op de laatste dag. Meerder problemen wat betreft contrast en hardheid hadden we al getackeld. Door te gaan en te blijven werken in de kleurstand Neutraal. Contrast omlaag en de Clarity zo laag mogelijk in te stellen.
Stacks Image 126
Dit is ongeveer wel het onderste uit de kan halen met de Canon R5. Kleuren zijn prachtig en mooi, maar het blijft toch een pittige foto voor wat betreft contrast. Stom toevallig, ik verzin het niet was er ook een cursist met een Nikon Z6 II. Doe kost slechts 2000 euro, dus de helft van een R5. En heeft slechts 14.4 stops dynamisch bereik. Iets lager dus dan de R5. Ook daarmee haalden we alles uit de kast. Ware het niet dat we met sommige instellingen niet zover hoefde te gaan omdat het gewoon niet nodig was. Kijk zelf hieronder naar de zelfde foto gemaakt met een Nikon Z6 II.
Stacks Image 174
Het eerste wat opvalt is dat de kleuren iets verzadigder zijn van de Canon. Op dit moment ook wel mooier misschien. Maar dat kan aangepast worden. Het tweede wat opvalt is dat de Nikon foto (de onderste) zachter is qua contrasten. Heel veel zachter. En we haalden nog lang niet alles uit de kan. Er was nog meer speelruimte qua instellingen. Bij de Canon is het zwart gewoon veel zwarter en minder goed doortekend te krijgen. Het probleem bij Canon blijft dat de zwarten zo snel enorm zwart worden. Bij Nikon gaat dat makkelijker. Veel makkelijker mag ik wel zeggen. Ik heb beide cursisten geholpen met het maken van deze foto's.

Goed, dit zijn allemaal tot nu toe sfeer verschillen en smaak verschillen. Daarover kan men twisten. Maar toch is het voor mij wel opvallend. Bij de ene camera is het alles uit de kast halen en bij de andere houd je nog over qua mogelijkheden van instellen. Het prijsverschil is 2000 euro en de Canon zou het voordeel moeten hebben van 0.2 stop meer dynamisch bereik. Ik heb het geen enkel moment in welke foto dan ook terug gezien. Dat is vreemd, heel erg vreemd. Ik heb vaker en vaker het idee dat men niet goed test bij DXO Mark. Eigenlijk weet ik het wel zeker. Want ik heb ook zelf een Hasselblad. Nou het verschil van daar weer 0.2 stop bovenop is in werkelijkheid veel en veel groter. De reden waarom ik een Hsselblad heb, dynamisch bereik. Getallen zeggen dus lang niet alles. Gebruik wel. Het is en blijft met de Canon camera's moeilijker een goed doortekende foto te maken als het een lastige situatie is. Het kan wel, maar je moet veel harder werken. Standje Neutraal is de enige stand die goed bruikbaar is op een R5 als het gaat om moeilijker te maken foto's. . Alles daarboven zoals Standaard maken het maken van een bovenstaande foto onmogelijk.

Ik wil verder niets stellig beweren, een ieder heeft zijn voorkeur. Maar ik durf wel te stellen dat een R5 1000 euro te duur is. Een Nikon Z6 II heeft minder pixels. Dus dat is niet eerlijk die vergelijking. Vergelijken met een Z7 van Nikon kan wel en die is 3000 euro. Dus Canon is echt te duur. Ook al is het verder een hele goede camera.
Stacks Image 182
Bovenstaande foto is wel al gemaakt op kleurstand Neutraal. Met contrasten en clarity is in deze foto nog niets mee gedaan.
Stacks Image 186
Bij deze foto zijn er inmiddels wel wat flitsers bij gekomen. Dat wel. Maar de basis van de foto is totaal anders. Contrast en Clarity zijn omlaag gedraaid. Contrasten in de foto zijn veel lager geworden waardoor het prettiger is om naar te kijken. Let vooral op de bloemen. Er staat inmiddels wel wat meer licht op en toch zijn de contrasten het verschil tussen licht en donker veel lager geworden. Het zwart had door meer licht ook nog zwarter kunnen worden doordat het verschil tussen licht en donker groter zou zijn geworden. AOL is ook gebruikt bij de laatste foto. Prima en mooie foto. Zeer fijn en gecontroleerd gefotografeerd.

Kleuren en witbalans

Ik denk in de basis iets mooier en verzadigder dan bij Nikon. Sony is ook te vergelijken, maar die zijn vaak erg koud en hard. Sony ga ik in deze test niet verder erbij halen. Witbalans is zoals gebruikelijk bij Canon perfect in te stellen en werkt nog betrouwbaarder dan de bank van Zwitserland. Daar kun je een uurwerk op gelijk zetten. Daar kan een merk als Fuji weer enorm veel van leren.

Kortom op de R5 valt niets op- of aan te merken.

AF snelheid

Canon en Sony waren de koplopers op dit gebied. Ik kan er niet veel zinnigs over zeggen. Ik test dit eigenlijk nooit. Het is van dat typisch Youtube gezever over snelheid en AF werking wat je, en ik in het bijzonder, vaak helemaal niet nodig hebt. Natuurlijk een camera is een som der delen, maar teveel wordt er aandacht gegeven aan AF snelheid en hoeveel beelden per seconde je kunt maken. Het begint de snelheden van filmen voorbij te gaan. Ik zie de logica daar niet meer van. Canon en Sony schijnen de beste te zijn op dit gebeid. Maar naar het blijkt heeft Nikon een gigantisch inhaalslag gemaakt. Ook dat weet ik niet. Dus laat ik het maar op ongeveer een gelijk spel houden. Met misschien een licht voordeel voor de Canon.

Om mee te werken

Gewoon prettig om mee te werken. Niets anders dan dat. Bij eerste gebruik voor mij en door mij is het natuurlijk weer even wennen aan waar alles zit in welk menu. Dat is niet meer dan een kwestie van wennen. Even routine opdoen en je vindt alles blindelings. Misschien één puntje? Wat is dat aan/uit knopje priegelig klein. Wauw, dat zijn nog eens kritieken.

EVF en LCD display zijn prima. Net als alle andere merken niet perfect. Ze zijn niet gelijk aan elkaar te krijgen. Maar dat is bij alle andere merken ook zo. Daar mogen/moeten alle merken nog eens serieus werk van gaan maken.
Stacks Image 190
En hier sta ik zelf dan nog een keer op de foto. Dit is wat de Canon R5 goed kan als je hem juist bediend. Kijk naar de mooie kleuren. Wat je niet kunt zien omdat de afbeelding op een website te klein is, is de prachtige scherpte. Kleuren zijn heel erg goed. En ga zo maar door. Let op hoe bijvoorbeeld nog steeds wat doortekening in mijn donkere schoenen te zien is. Dat is kwaliteit, dat is genuanceerd kunnen fotograferen. En dan moet de camera dat wel toelaten, en dat doet de R5. Weliswaar met wat haken en ogen omdat het in de basis een harde camera is en blijft. Maar als je de instellingen leer kennen en weet hoe ermee om te gaan dan komt deze camera heel erg dicht de buurt van een Z7.

De prijs

Ik heb al genoeg gezegd over de prijs. Dat is het enige foute aan deze camera. De prijs is gewoon 1000 euro te hoog. Met een Nikon Z7 maak je net zulke beelden, ik denk zelfs nog wel iets mooier en nog genuanceerder, maar wel voor veel minder geld. In dat opzicht snap ik weinig van Canon. De R5 is gewoon een gruwelijk dure camera. En waarom? Ik weet het niet. Omdat mensen het toch wel kopen? Ik weet het echt niet. Ik vind de camera erg goed, maar te duur voor wat hij biedt.
De plussen:
  • Dynamisch bereik is wederom omhoog gegaan
  • Prettig menu
  • Mooie kleuren
  • Perfecte AWB
 
De minnen:
  • De Prijs, 1000 euro te duur vergeleken met een Nikon Z7
  • Nog steeds stevige contrasten maar het is op te lossen
  • Klein uit/aan knopje
Resumé:
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Bouw kwaliteit:
Prijs kwaliteit verhouding:
6.5
9.0
9.5
9.0
9.0
9.5
8.5
Beoordeling 8.8